Sgt.Uttley

Sas 6
Onderzocht door Gil Geerings

Sergeant Uttley James Robert

2886873

Zoon van Moses en Bertha Uttley van Cloughfold, Rossendale, Lancashire, UK

Begraven op het kerkhof  van Mol - Achterbos

2886873 Serjeant J.R. Uttley

The Gordon Highlanders

16th September 1944 age 28


Dear Son & brother Jim

Died for his country

We love you too dearly

ever to forget


Foto © GG
Sergeant Uttley werd tijdens zijn verkenning naar het sas neergeschoten door een Duitse scherpschutter. Net voordien was hij nog in het zaaltje achter het café van Jefke Verrijdt en Stanske Schroeven te Mol-Achterbos. Hij werd er verwelkomd door Jos Van Springel, Louis Gevers en Frits Van Din. Alle drie waren ze  onderduikers maar toch lieten ze de kans niet liggen om deze held de hand te schudden.


Ze zagen hem met zijn motor vertrekken richting de Goorstraat. Een paar uur later werd hij teruggebracht. Hij was reeds overleden. Een Anglikaanse aalmoezenier hield een kleine ceremonie en hij werd in een deken gewikkeld om zo op het plaatselijk kerkhof te worden begraven. Spijtig genoeg was er geen tijd om de soldaat de nodige militaire eer te geven.


Verdere research naar deze soldaat leverde spijtig genoeg niets op. James had 1 zus, Dorothy (Uttley) Sagar. Zij stierf in 2008 en werd begraven in hetzelfde graf als hun ouders. Ze had zelf geen kinderen enkel een stiefzoon welke stierf in 2012. De stiefzoon was ook getrouwd maar zijn vrouw wist ons enkel te vertellen dat hij geboren was op 4/4/1916 en dat James zijn zus, Dorothy, 1 keer zijn graf is gaan bezoeken in Achterbos.


Wilt u meer te weten komen wat er juist gebeurde aan Sas 6. Neem zeker contact op met toerisme Mol via volgende link:


Toerisme Mol


Battle for the locks bied in samenwerking met toerisme Mol een geleide wandeling aan waar uitvoering zal worden verteld over de oorlogsperikelen aan Sas 6