Ervin Roger


Ervin L. Roger

Onderzocht door Gil Geerings
Ervin deed dienst bij het  601st Anti Aircraft Artillery. Samen met zijn eenheid maakte hij deel uit van Antwerp X. De gordel rond Antwerpen om de afgevuurde V1's neer te schieten. Tot mijn grote verwondering maakte hijzelf deel uit van de eenheid die Camp Top Hat hielp opbouwen eind 1945.   

 Ervin Roger. Foto werd op het begin van de oorlog

Foto © GG

Dog tag gevonden te Top Hat
Ergens in 2006 kreeg ik een uitnodiging om mee te gaan zoeken aan de haven van Antwerpen. Er zou daar op het einde van de oorlog een immens Amerikaans kamp gestaan hebben. De grond zou daar nog vol zitten met achtergelaten spullen. Dit was zeker de moeite waard om te proberen. Na enkele uurtjes had ik al prijs. Mijn eerste Amerikaanse Dog Tag. Alle Amerikaanse soldaten droegen deze rond hun nek. Een meer persoonlijker object kun je niet vinden... Ook hier weer was het voor mij een must om deze persoon op te zoeken.  Na enkele maanden van speurwerk en wat geluk kreeg ik ook zijn dochter gevonden.


Dochter Linda Rogers met haar man Gene.

Foto © GGErvin zijn dochter, Linda en haar man Gene. Toen ik haar  de eerste keer contacteerde, riep ik heel veel pijnlijke herinneringen op bij haar.  De dood van haar vader had ze lange tijd verdrongen. Mijn correspondentie zette er haar toe om al die brieven en foto's van haar vader die ver weg waren gestoken terug boven te halen.  Samen overliepen we zijn ganse militaire loopbaan en gaf zij mij een duidelijke kijk op het leven in Camp Top Hat aan de hand van vele foto's.


Inkombord van Camp Top Hat, anno 1945

Foto © Flickr.comCamp Top Hat was een gewezen Amerikaans militair kamp gelegen aan de Schelde in Antwerpen - Noord. Het huidig Sint -Anneke bos. Ik heb getracht zo veel mogelijk te weten te komen over Camp Top Hat en dit is mij ook gelukt. Inmiddels heb ik een hele verzameling van documenten en voorwerpen van Top Hat. Zo heb ik ook enkele veteranen kunnen terugvinden. Via via kwam ik ook in contact met de opnameploeg van de Canvas reeks "Publiek geheim". Het was dan ook een hele eer om mee te werken aan hun reportage over Camp Top Hat. De opnames in het bos duurden lang maar het was een onvergetelijke dag.

Opnamedag Publiek Geheim. Op de eerste foto helemaal links staat Justin, kleinzoon van een Duitse soldaat die in Camp Top Hat als krijgsgevangene moest werken.

Foto helemaal rechts, mezelf in gesprek met Sven Speybrouck.

Foto's © GG