Home3Deze website heeft als doel de geschiedenis levende te houden


Langsheen het Kempisch Kanaal tussen Herentals en Bochelt werd tijdens het einde van de Tweede Wereldoorlog hevig gevochten. Sinds de landing in Normandië was het Duitse leger volop aan het terugtrekken en de geallieerden zaten op hun hielen.

Eind 1944 wilde Veldmaarschalk Montgomery de oorlog vroegtijdig stoppen met een gedurfd plan, Operatie Market Garden. Het 15de Schotse Divisie werd zo naar onze Kempische gemeenten gestuurd, als speerpunt van het 12ste Legerkorps, om de linkerflank van het grondoffensief te beschermen. Ze moesten zo snel mogelijk op verschillende plaatsen langsheen het Kempische kanaal doorstoten richting Nederland. De Duitsers wisten zich echter te reorganiseren achter deze waterbarrière en waren plots weer zeer geduchte tegenstanders.

De Schotse Divisie slaagde niet in zijn opzet, maar wist wel heel wat Duitse troepen naar zich toe te trekken. Dit zorgde er mede voor dat het 30ste Legerkorps vanuit Lommel, Nederland wel wist te bereiken.
Bij deze gevechten langsheen het Kempisch Kanaal lieten honderden soldaten het leven.


Op deze website proberen we een zo goed mogelijk overzicht te geven van al deze gevechten.   
Kaart met plaatsen besproken op de website

Foto © GG

Wij zoeken steeds naar nieuwe verhalen om te plaatsen op deze website. U mag ons steeds contacteren op info@battleforthelocks.be of door hier te klikken.Bijzondere dank aan volgende personen:


Chris Van Kerckhoven, BE

William Gorman, UK

Ian  Martin, UK