maandag 18 september

Geel - Ten Aard

Maandag 18 september 1944
Para helm gevonden door Jef Lievens met aan de voorkant de inslag van een geweerkogel , recht in het voorhoofd van de Duitse para !  Met één welgemikt schot van een Schotse sluipschutter werd het lot voorgoed bezegeld van deze Fallschirmjäger...  Oorlog kent immers geen genade .  Het professionele teamwerk van Jef & Jan levert duidelijk bewijzen af .  Foto's  ©  CVK , 9 september 2008 en januari 2009 .
Ten Aard...


Na enkele dagen van zware en afmattende gevechten , werd het 6th Bn Royal Scots Fusiliers , of wat er nog van restte , die morgen teruggetrokken uit het Aardse bruggenhoofd .  Op de noordelijke oever gearriveerd , omstreeks de middag van 15 SEPTEMBER , hadden deze moedige Schotten onafgebroken onder zwaar vijandelijk vuur gelegen , en waren al die dagen fel belaagd geweest .  De druk was enorm hoog geweest , en ook dit bataljon had zware verliezen te incasseren gehad .  Om 07:30 uur was het dan zover , de Royal Scots Fusiliers trokken zich terug uit het bruggenhoofd van Ten Aard en verzamelden zich in een gebied ten oosten van Geel .


Zo bleven in het bruggenhoofd nu nog enkel het 6th Bn King's Own Scottish Borderers over en het 2nd Bn Argyll and Sutherland Highlanders ;  deze laatsten hadden de Royals Scots Fusiliers inmiddels komen aflossen .


Ook werd er melding gemaakt dat het 2nd Bn Gordon Highlanders , van de 227th Highland Infantry Brigade , in Geel was gearriveerd .  Dit bataljon maakte zich klaar om naar het bruggenhoofd van Ten Aard te trekken .


De Duitsers , nog steeds bevreesd voor een mogelijke doorbraak van de Schotten op Ten Aard , bestookte nu de ganse dag met zwaar en middelmatig geschut de omgeving van de oversteek , zo ook de baan van Geel naar Ten Aard (de huidige Dr. van de Perrestraat) , ten zuiden van het kanaal .


Inmiddels  maakte ook het 7th Bn Seafort Highlanders , van de 46th Highland Infantry Brigade , aanstalten om naar Geel te trekken om aldaar samen met het 2nd Bn Gordon Highlanders naar het bruggenhoofd van Ten Aard te trekken .  Jammerlijk genoeg troffen drie zware granaten die nacht het hoofdkwartier van de A-kompagnie van de Seaforth Highlanders , en alle sergeanten van de kompagnie werden gedood of gekwetst...


Rond 18:00 uur voerden de Duitsers een hevig bombardement uit op Ten Aard , dat een half uur duurde .  Dit was de voorbode van een zoveelste tegenaanval...  En die liet niet lang op zich wachten !  Dra verscheen er een vijandelijke tank (vermoedelijk van het type "Jagdpanther") op het Aardse strijdtoneel , van dichtbij gevolgd door Duitse infanterie en nog meer tanks... .  Nu kwamen ze aanzetten van links , langs het spoor (de huidige Hanestrik) , destijds een zandwegeltje dat vanuit het westen naar Ten Aard leidt , op een 200 meter van het kanaal  (parallel met het kanaal) .

De King's Own Scottish Borderers hadden deze aanval nog maar pas afgeslagen of er volgde al een nieuwe aanval vanuit de dezelfde richting .  En het werd alsmaar dramatischer... !!!  Op datzelfde ogenblik lanceerden de Duitsers een nóg zwaardere aanval , nu gericht tegen het 2nd Bn Argyll and Sutherland Highlanders .  Deze aanval , ter sterkte van een bataljon , werd uiterst verbeten uitgevoerd , recht door de hoofdstraat .  De Schotten meldden dat deze aanvallen "uiterst stoutmoedig" werden ondersteund door vijandelijk kanonvuur .


Tot omstreeks 22:00 uur hielden deze verwarde gevechten aan .  Ondanks alles wisten de Schotten deze aanvallen af te slaan .  Met behulp van de eigen artillerie werden de Duisters nogmaals teruggeslagen met zware verliezen .  Zoals reeds eerder vermeld werd de eigen artillerie geleid door waarnemers vanop de Fabrieksmolens .  Zo ging er de mare dat tijdens die dagen één van deze artilleriewaarnemers , staande vanop het dak van de Bloemmolens , onbevreesd , en onder een regen van zware 88-mm granaten , stoïcijns richtlijnen bleef geven aan zijn kanoniers .


Die nacht werd nu ook het 6th Bn King's Own Scottish Borderers , of wat er nog van overbleef , per vlot uit het bruggenhoofd van Ten Aard ontzet .  Het 2nd Bn Gordon Highlanders begon nu op haar beurt met de oversteek naar het bruggenhoofd .


Geel - Centrum...


In fel kontrast met wat zich allemaal afspeelde in het bruggenhoofd van Ten Aard , verscheen er die namiddag op de Markt van Geel het kleurige korps van Schotse doedelzalspelers , die er met het grootste flegma musiceerden terwijl plots weer Duitse granaten ontploften , twee in de tuin van de dekenij , één op het brandweerarsenaal en drie op het voetbalveld aan het station .  Bovendien gaf datzelfde korps 's avonds van 16:00 uur tot 17:00 uur nog een wandelconcert ten beste , vóór hotel “Het Lam” en rond het park op het Geelse marktplein .


Het gemotoriseerd verkeer ging daarna weer onverstoorbaar verder .  Maar toen er om 10:30 uur weer een reeks van zes Duitse granaten neerkwamen op het centrum , koos menig bevrijdde Gelenaar het zekere voor het onzekere , het zou opnieuw een keldernacht worden...Kriegstagebuch...


Deze dag maakten de Duitse oorlogsdagboeken nauwelijks melding van enige krijgsverrichting op Ten Aard .

Door Operatie Market Garden was gans het Duitse front in rep en roer , en eiste deze geallieerde lucht- (Market) en grondaanval (Garden) alle aandacht op .


Een enkele verwijzing :


Morgenmeldung vom 18.9.44 :      05.30 Uh


In Abendstunden Feindangriff aus Brückenkopf Aart nach Osten abgewiesen .  Starker Abschub engl. Verwundeter aus Floßsacken mit Rotekreuzflagge über den Kanal .
Vorige dag                    Volgende dagTerug