Cpl.Crowhurst

Brug te Mol-Donk
Onderzocht door Gil Geerings

Corporal Percy James Crowhurst

6200558

Zoon van Percy James Crowhurst en Ruth Louise Crowhurst; echtgenoot van Jessie Marjorie Crowhurst.

Begraven op het kerkhof te Mol-Centrum

Wilt u meer te weten komen wat er juist gebeurde aan Sas 6. Neem zeker contact op met toerisme Mol via volgende link:


Toerisme Mol


Battle for the locks biedt in samenwerking met toerisme Mol een geleide wandeling aan waar uitvoerig zal worden verteld over de oorlogsperikelen aan Sas 6


6200558 Corporal

P.J. Crowhurst DCM

The Middlesex Regiment

16th September 1944 Age 30


Lives on

in love's dear memory


Foto © GG
Percy werd geboren in 1914 te Bromley, Kent als Percival James Crowhurst Hij kreeg dezelfde naam als zijn vader, wat toen wel vaker voorkwam.


Zoals vele anderen ging ook Percy vrijwillig het leger in nadat de oorlog uitbrak. Na zijn basisopleiding werd hij ingedeeld in het Middlesex Regiment (Duke of Cambridge's Own) en kwam terecht in D compagnie van het  1/7de bataljon. Zijn eenheid was gespecialiseerd in machinegeweren en ze kregen meestal een ondersteunende functie. Ze waren uitgerust met een Vickers Machinegeweer. De watergekoelde Vickers werden ook al gebruikt sinds  WW I.


In mei 1943 zat Percy met zijn eenheid in Sicily. Het is daar dat hij, toen nog als gewone soldaat, zijn Distinguished Conduct Medal verdiende. De DCM was de op één na hoogste Engelse militaire medaille die men kon ontvangen. Er werden maar 1891 van deze medailles uitgedeeld en dit ten opzichte van drieënhalf miljoen Engelse militairen!In mei 1944 werden de compagnies van het 1/7 Middlesex Regiment verdeeld over verschillende eenheden. Percy zijn eenheid moest een ondersteunende rol vervullen bij het 2de Bataljon Argyles en Sutherland Highlanders. Op 16 september 1944 zaten deze laatsten in Mol en zodoende ook de intussen tot Korporaal gepromoveerde Percy Crowhurst.

Toen Percy en enkele andere leden van zijn eenheid hun positie verlieten nabij het Kempisch Kanaal te Mol - Donk, kreeg hun voertuig een voltreffer te verwerken. Percy en zijn kameraad Albert waren op slag dood. De lichamen werden naar het centrum van Mol gebracht waar ze begraven werden op het plaatselijk kerkhof. Tot op de dag van vandaag liggen ze hier nog steeds.