C-47A SKYTRAIN

profiel: Eilieen Owsiany

Crash van de C-47A Skytrain te Mol


Onderzocht door Wim Govers

C-47A 42-93803, 73rd Sqdn, 434th Troop Carrier Group (TCG).


Het hele verhaal leest u in 'Vliegtuigcrashes in Mol tijdens de Tweede Wereldoorlog, Deel 2'

Interesse in een lezing over vliegtuigcrashes in Mol?

Missie: Paradrop Market Garden


In het boek ‘Als de Klokken niet meer luiden’ (Louis Mertens, 1994) lazen we over een vliegtuigcrash en ‘Engelsen’ die begraven werden aan de kerk van Mol-Millegem.

Na bevestiging van ooggetuigen en verifiëren van gegevens kunnen we besluiten dat op 17 september 1944 een C-47A van de USAAF neerstortte op Mols grondgebied.Tijdens operatie Market-Garden steeg Cpt. Wendling op vanuit Aldermaston (VK) met aan boord nog vier crewmembers en 17 paratroopers van het 2de bataljon van het 501ste Parachute Infantry Regiment. Zij behoorden tot het beroemde 101ste Airborne divisie ‘Screaming Eagles.


Cpt. Wendling en zijn crew moesten de para’s droppen in Eerde (NL) waarna deze slag zouden leveren om de bruggen in Veghel te veroveren. De paradrop was succesvol en Wendling stuurde zijn skymaster, als leider van een element van drie toestellen, terug naar de thuisbasis.

Alles verliep goed, tot hun toestel getroffen werd door Duits luchtafweer.


In het Missing Air Crew Report (MACR) lezen we de getuigenis van S/Sgt, die de crash als enigste wist te overleven:

Tussen de navigator en de radio-operator werden we geraakt en er brak brand uit. Ik moest de brandblusser achteraan in het toestel halen om het vuur te doven. Maar toen kregen we het signaal dat we het toestel moesten verlaten. Onze co-piloot, navigator en crewchief verlieten het toestel op hetzelfde moment. Ik sprong een minuut later terwijl Cpt. Wendling nog op weg was.


Toen ik neerkwam, vond ik het lichaam van Cpt. Wendling 300 meter verderop. Zijn lichaam werd opgehaald door Engelse soldaten.De bemanningUSAAF     Cpt. WENDLING Harold Eugene      O-739699     Piloot

USAAF     1Lt. THURNCLIFF William James     O-809449    Navigator

USAAF     2Lt. SCHROEDER Clayton Neil      O-700993     Co-piloot

USAAF    T/SGT. DUNWOODY Paul     D 34163152     Teamleider

USAAF      S/SGT. KEEFE John R.     33303698      Radio-operatorWilliam Thurncliff, Clayton Schroeder en Paul Dunwoody lagen tijdelijk begraven aan de kerk van Mol-Millegem, terwijl Eugene Wendling op het Britse kerkhof te Geel een tijdelijke rustplaats vond.

Van hen ligt enkel Paul Dunwoody nog begraven in België. Zijn graf kan je bezoeken op de Amerikaanse begraaf

www.battleforthelocks.be

Captain Wendling en vrouw Inez Crop

Foto: Wim Govers

We will remember them


U kan de gedenksteen ter ere van de bemanning bezoeken aan de Castelsebaan, Mol.

VVG-Mol plaatste deze gedenksteen in 2017.